Cum se izoleaza fatada casei

Share
image_pdfimage_print

 

Fie că este vorba de o renovare sau de o construcţie nouă, numai o faţadă bine izolată asigură o climă sănătoasă în încăperi şi economie la consumul de energie. Partea bună este că izolarea faţadei o puteţi face dumneavoastră înşivă cu sistemul de izolare termică aderent!

Un aparat fotografic cu evidenţierea căldurii scoate adevărul la lumină.
Etapa de lucru 1Fie că este vorba de o renovare sau de o construcţie nouă, numai o faţadă bine izolată asigură o climă sănătoasă în încăperi şi economie la consumul de energie. Partea bună este că izolarea faţadei o puteţi face dumneavoastră înşivă cu sistemul de izolare termică aderent!
Izolarea faţadei cu sistemul de izolare termică aderent se poate face atât pe vechea zidărie, vechea tencuială cât şi pe pereţii clădirilor noi. Vă rugăm să reţineţi condiţiile care trebuie să existe pentru fixarea plăcilor de izolare. Condiţii generale: substratul trebuie să fie neted, uscat şi rezistent la încărcare. Îndepărtaţi părţile desprinse. Înainte de începerea lucrului trebuie să aveţi la îndemână glafuri, acoperiri pentru parapeţi şi diverse încheieri.
Etapa de lucru 2Izolarea faţadei cu sistemul de izolare termică aderent se poate face atât pe vechea zidărie, vechea tencuială cât şi pe pereţii clădirilor noi. Vă rugăm să reţineţi condiţiile care trebuie să existe pentru fixarea plăcilor de izolare. Condiţii generale: substratul trebuie să fie neted, uscat şi rezistent la încărcare. Îndepărtaţi părţile desprinse. Înainte de începerea lucrului trebuie să aveţi la îndemână glafuri, acoperiri pentru parapeţi şi diverse încheieri.
Închideţi fisurile şi orificiile cu masă de şpăcluire.
Etapa de lucru 3Egalizaţi neuniformităţile de până la 10 mm cu adeziv de şpăcluire. Egalizaţi neuniformităţile mai mari înainte de lipirea plăcilor izolatoare prin tencuire. Trataţi substraturile nisipoase cu grund de profunzime înainte de fixarea plăcilor izolatoare. Prin fixarea suplimentară a plăcilor cu dibluri pentru plăci pot fi remediate neuniformităţi de 20 mm. La lucrările vechi de zidărie, rosturile deschise din zidărie trebuie închise cu mortar.
Controlaţi ca tencuiala exterioară să nu prezinte spaţii goale.
Etapa de lucru 4Examinaţi cu atenţie tencuiala veche să nu aibă spaţii goale, curăţaţi-o şi umpleţi spaţiile goale cu tencuială. În cazul vopselelor aplicate pe tencuiala veche, asperizaţi suprafaţa!
Izolarea zidurilor.
Etapa de lucru 5În marea lor majoritate, zidurile construcţiilor noi sunt astfel executate încât permit izolarea direct după fixarea profilurilor soclu, fără alte lucrări de pregătire.

Ataşarea profilului soclul.
Etapa de lucru 6Ataşaţi profilele soclu: mai întâi stabiliţi parcursul profilului soclu şi trasaţi-l pe perete. În cazul unor distanţe mari, pentru însemnare este utilă o nivelă furtun sau un aparat cu laser.
Fixaţi profilul soclu de zid.
Etapa de lucru 7Aplicaţi profilul soclu corespunzător în funcţie de grosimea plăcii de izolare. Fixarea se face cu 3 dibluri de fixare pe metru liniar.
Amestecaţi adezivul şi aplicaţi-l.
Etapa de lucru 8Amestecaţi adezivul şi aplicaţi-l: amestecaţi adezivul de şpăcluire (mortar + apă, cca. 5-6 kg/mp) într-o găleată pentru mortar, în cantitatea necesară. Este indicată pentru agitare o paletă amestecătoare stabilă.
Amestecaţi binAmestecaţi bine adezivul de şpăcluire.e adezivul de şpăcluire.
Etapa de lucru 9Amestecaţi adezivul şi aplicaţi-l.
Distribuiţi adezivul pe plăcile izolatoare.
Etapa de lucru 10Aplicaţi pe marginea plăcilor izolatoare un strat înconjurător de adeziv. În mijlocul plăcii plasaţi câteva puncte de fixare. Aplicaţi atât de mult adeziv de şpăcluire încât, după lipire, să fie lipită de substrat 40% din suprafaţa plăcilor.

Lipiţi plăcile izolatoare de zid.
Etapa de lucru 11Lipirea plăcilor izolatoare: după aplicarea adezivului de şpăcluire, plăcile sunt prelucrate. Începeţi dintr-un colţ al casei şi aşezaţi prima placă în şina soclului.
Întotdeauna lipiţi plăcile pe perete decalat una faţă de cealaltă.
Etapa de lucru 12Următoarea aplicare de plăci izolatoare se face întotdeauna decalat, astfel încât rosturile dintre plăci să aibă întotdeauna între ele o distanţă de minim 25 cm. În zona ferestrelor şi a uşilor ordonaţi plăcile astfel încât la colţuri să nu fie rosturi între plăci. Altfel apare riscul formării de fisuri.
Pentru tăierea plăcilor utilizaţi fierăstrăul de mână.
Etapa de lucru 13Pentru tăiere plăcilor cel mai indicat este fierăstrăul de mână.
Asiguraţi plăcile suplimentar cu dibluri plate.
Etapa de lucru 14În cazul unei rezistenţe structurale insuficiente, spre exemplu în cazul renovărilor de clădiri vechi, asiguraţi plăcile suplimentar cu 4-6 dibluri plate (pentru polistiren) pe metru pătrat. Executaţi operaţia de introducere a diblurilor cel mai devreme după trei zile de la lipirea plăcilor.
Distribuiţi pe plăcile izolatoare un strat gros de adeziv de şpăcluit.
Etapa de lucru 15Aplicaţi pe plăcile izolatoare un strat gros de cca. 4 mm de adeziv de şpăcluit şi pieptănaţi-l cu mistria dinţată.

Acum lipiţi cu o mistrie ţesătura de armare în patul de adeziv.
Etapa de lucru 16Acum, apăsaţi cu o mistrie ţesătura de armare în trasee perpendiculare şi fără pliuri în patul de adeziv. Lăsaţi traseele de material să se suprapună minim 10 cm. În încheiere trageţi cu şpaclul de suprafaţă. Ţesătura trebuie să fie introdusă pe toată suprafaţa în stratul de adeziv.
Armarea diagonală prin ştraifuri de ţesătură.
Etapa de lucru 17În zona de colţ a ferestrelor şi uşilor introduceţi întotdeauna o armare diagonală prin ştraifuri de ţesătură de cca. 20×30 cm strat de armare. Asiguraţi-vă că benzile textile sunt poziţionate lipit de colţurile deschiderilor clădirii. Pentru a forma canturi ale clădirii perpendiculare şi rezistente la lovire (vezi figura) se vor încorpora şi alinia în stratul de armare pe toată suprafaţa colţare sau şine de colţ. La armarea ulterioară a întregii suprafeţe plasaţi ţesătura cu suprapunere de 10 cm peste ţesătura colţarelor.
Etanşaţi glafurile şi marginile plăcilor.
Etapa de lucru 18Etanşarea glafurilor şi a marginilor plăcilor: pentru evitarea fisurilor şi astfel a pătrunderii umezelii, trebuie ca încheierile, cum ar fi cele de la glafuri, să fie etanşate înainte de amplasarea armării. Aşezaţi în rosturi o bandă precomprimată de etanşare. Şi rosturile de îmbinare ale plăcilor trebuie să fie etanşate.
Închideţi rosturile.
Etapa de lucru 19Chiar şi atunci când se lucrează cu exactitate, rosturile nu pot fi evitate întotdeauna. Închideţi distanţele mai mari cu bucăţi din plăcile izolatoare utilizate. Rosturile subţiri pot fi închise cu o spumă de umplere adecvată.
Suprafaţa grunduită: astfel arată zidul dumneavoastră în secţiune transversală, în acest moment.
Etapa de lucru 20Suprafaţa grunduită: astfel arată zidul dumneavoastră în secţiune transversală, în acest moment.

Aplicaţi un grund de tencuială.
Etapa de lucru 21După uscarea stratului de armare (minim 3 zile!), puteţi aplica un grund de tencuială. În funcţie de proprietăţile substratului vor fi necesare cca. 0,2 kg/mp.
 Ca tencuială de finisare puteţi să optaţi între tencuiala nobilă minerală sau tencuiala pe bază de silicaţi.
Etapa de lucru 22Pentru ce este indicată fiecare tencuială? Ca strat de tencuială de finisare se poate alege între tencuiala minerală nobilă sau tencuiala pe bază de silicon: tencuiala nobilă este tencuiala de finisare „clasică”. Ea se va prelucra cu apă într-o masă gata pentru utilizare. Ea este disponibilă ca tencuială cu striuri sau fagure, în culoarea albă sau diverse alte tonuri de culoare. Cantitatea necesară se situează între 3,5-4 kg pe mp de suprafaţă a zidului. Indicaţie: pentru a obţine o colorare uniformă la tencuielile minerale nobile colorate, se recomandă o vopsire (vopsea de egalizare) în tonul de culoare al tencuielii. Tencuiala SilikonTop este pe bază de rășini siliconice, gata amestecată pentru utilizare, fără a fi nevoie de adaos suplimentar de apa. Ea este disponibilă ca tencuială cu striuri sau fagure în cutii de 30 kg. Se află la dispoziţia clienților intr-o paletă bogată de culori. Consumul variază în funcție de structură și este cuprins între 2.8 si 4.2 kg/mp.
Tencuială pentru soclu pentru suprafeţele deosebit de solicitate ale soclului.
Etapa de lucru 23Tencuiala pentru soclu: în special pentru suprafeţele soclului care sunt deosebit de solicitate, se utilizează o tencuială specială de soclu, aşa-numita tencuială mozaic. Ea este disponibilă în 36 de modele diferite. În acest caz, tencuielile nobile minerale sau pe bază de silicon nu sunt indicate!
Aplicaţi tencuiala superioară.
Etapa de lucru 24Aplicarea tencuielii superioare: amestecaţi tencuiala conform indicaţiilor producătorului şi, în special la tencuielile colorate amestecaţi foarte bine. Tencuiala pe bază de silicaţi este deja amestecată şi poate fi utilizată direct după o scurtă agitare.
Casa tencuită este mai dichisită!
Etapa de lucru 25Aplicaţi tencuiala cu striaţii sau de răzuire în grosimea granulaţiei şi frecaţi-o. Tencuiala structurată se aplică cu o mistrie din oţel inoxidabil în grosimea granulaţiei şi se freacă cu o placă din material plastic.

Lucraţi rapid! Altfel apar margini de lipire sau diferenţe de structură.
Etapa de lucru 26Finisaţi suprafeţele fără întreruperi şi protejaţi-le contra unei uscări prea rapide pentru a nu apărea margini de lipire sau diferenţe de structură.
Nu frecaţi prea mult timp într-un singur loc!
Etapa de lucru 27În funcţie de suprafaţa exterioară dorită, prelucraţi tencuiala cu o gletieră. Aveţi grijă însă să nu frecaţi prea mult într-un loc. În acest fel se poate pierde structura tencuielii. De aceea, nu frecaţi decât până ce se formează structura.
Straturile tencuielii pentru soclu.
Etapa de lucru 28Aplicarea tencuielii pentru soclu: Sistemul de izolare termică special pentru soclu prezintă următoarea structură a straturilor (din interior spre exterior): [1] zidărie, [2] adeziv de şpăcluire, [3] plăci izolatoare pentru soclu şi perimetru, [4] adeziv de şpăcluire, [5] ţesătură de armare fină, [6] adeziv de şpăcluire, [7] grund, [8] tencuială mozaicată
Aplicaţi tencuială mozaicată pe suprafaţa soclului.
Etapa de lucru 29Tencuiţi suprafaţa soclului cu o tencuială specială pentru soclu, aşa numita tencuială mozaicată. Aceasta este deja pregătită pentru utilizare şi poate fi aplicată imediat.Materiale si instrumente de lucru:Material:

 • Dibluri de fixare
 • Bandă pentru etanşare rosturi
 • Tencuială pe bază de silicaţi
 • Ţesătură de armare
 • Grund universal
 • Bandă pentru etanşare rosturi
 • Adeziv de şpăcluire
 • Tencuială mozaicată
 • Aplicaţi tencuială mozaicată pe suprafaţa soclului.
 • Colţar

Unelte de lucru:

 • Mistrie dinţată 10×10 mm
 • Ciocan
 • Maşină de găurit
 • Mistrie
 • Ferăstrău de mână
 • Gletieră
 • Placă de şlefuit
 • Găleată pentru mortar
 • Şpaclu de suprafaţă
 • Bomfaier
 • Nivelă / Creion
 • Metru de tâmplărie
 • Drişcă

Sursa: www.hornbach.ro

Sursa video: www.YouTube.com

Loading

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.