Cum se monteaza scurgerile de apa

Share
image_pdfimage_print

 

Indiferent dacă este vorba despre cada de baie, cădiţa de duş, chiuveta din bucătărie sau baie: Nimic nu curge fără scurgere. Prin intermediul proiectului „Montarea scurgerilor de apă“ vă demonstrăm cât de rapid şi simplu puteţi asigura că totul curge (se scurge) fără probleme.

Garnitură montată prin apăsare la nivelul scurgerii
Etapa de lucru 1Conectarea ţevilor: Să începem! Sifoanele de canalizare, respectiv sifonul sunt montate din componente de sistem corespunzătoare. La scurgerile din lavoare şi căzi, îmbinările ţevilor sunt realizate preponderent prin apăsare. În acest scop, ţeava este introdusă în mufă şi este fixată ulterior prin intermediul unei garnituri împinse deasupra şi a unei piuliţe olandeze.
Inel de etanşare la nivelul scurgerii
Etapa de lucru 2Ţevile de apă uzată nu necesită o îmbinare complicată, deoarece nu sunt sub presiune. Capătul ţevii este împins în acest scop în mufă şi este etanşat cu ajutorul inelului de etanşare aplicat. Nu împingeţi până la opritor capătul ţevii în mufă – în acest mod este posibilă o compensare prin dilataţie.
Tăiaţi ţeava de scurgere
Etapa de lucru 3Adaptarea ţevilor: Pentru realizarea ţevilor pentru apa uzată, utilizaţi în toate cazurile ţevile gri HT. Acestea rezistă la temperaturi ridicate (până la 100°C). Pornind de la sifonul de canalizare al lavoarului sau al căzii, marcaţi lungimea necesară a ţevii şi secţionaţi ţeava în unghi drept cu ajutorul unui ferăstrău cu dinţi fini (ferăstrău pentru metal).
Îmbinaţi ambele bucăţi de ţeavă
Etapa de lucru 4Îndepărtaţi cu ajutorului unui cuţit bavura produsă pe interiorul secţiunii de tăiere. Prelucraţi oblic exteriorul cantului de tăiere, utilizând în acest scop o pilă. Aplicaţi lubrifiant pe capătul ţevii şi împingeţi-l în capătul mufei ţevii următoare, respectiv etrierului următor.
Montaţi scurgerea căzii
Etapa de lucru 5Scurgerea căzii de baie: Susţineţi cupa supapei de scurgere A cu o bandă de chit, sub forma unui inel continuu, cu introducerea acesteia în orificiul de scurgere al căzii. Susţineţi inelul fasonat C şi secţiunea inferioară a ventilului D de jos, cu împingerea către fundul căzii. Racordul de preaplin E trebuie să fie îndreptat către capătul piciorului căzii. Îmbinaţi şurubul filetat B din interior atât de puternic, încât să fie evacuată masă de chit. Eliminaţi masa excedentară de chit. Montaţi sifonul de canalizare conform descrierii de mai sus şi branşaţi G la conducta de scurgere a clădirii.

Montaţi preaplinul căzii
Etapa de lucru 6Preaplinul căzii de baie: Introduceţi ţeava de preaplin F în racordul de preaplin E. Utilizaţi ca reper distanţa faţă de supapa de preaplin G şi scurtaţi în mod corespunzător ţeava de preaplin F. Ulterior, introduceţi ştuţul supapei de preaplin G în ţeavă, poziţionaţi inelul fasonat H între supapa de preaplin G şi cadă şi înşurubaţi rozeta de preaplin I cu şurubul filetat J în direcţia opusă supapei de preaplin G.
Montarea scurgerii cădiţei de duş
Etapa de lucru 7Scurgerea cădiţei de duş: Pentru cădiţele de duş plane, utilizaţi o supapă din ţeavă de oţel, la cădiţele de duş cu diferenţe de nivel o garnitură de scurgere cu lanţ sau o garnitură de scurgere cu excentric. Susţineţi cupa supapei de scurgere A cu o bandă de chit, sub forma unui inel continuu, cu introducerea acesteia în orificiul de scurgere al cădiţei de duş. Strângeţi inelul fasonat B, secţiunea D (conexiune de împământare) şi contrapiuliţa C astfel încât să fie eliminată masa de chit. Eliminaţi masa excedentară de chit. Montaţi sifonul de canalizare conform imaginii de mai sus.
Montaţi scurgerea chiuvetei de baie
Etapa de lucru 8Scurgerea chiuvetei de baie: Susţineţi cupa supapei de scurgere A cu o bandă de chit, sub forma unui inel continuu, cu introducerea acesteia în orificiul de scurgere al chiuvetei de baie. Fixaţi inelul fasonat B şi deşurubaţi-l cu secţiunea inferioară a supapei C de pe filetul cupei A. Aceste componente sunt incluse în armătura de scurgere. Urmează montarea sifonului de canalizare şi branşarea la conducta de scurgere a clădirii. Reglarea pe înălţime pentru îmbinarea la perete se realizează cu ajutorul ţevii submersibile D.
Montaţi scurgerea chiuvetei de bucătărie
Etapa de lucru 9Scurgerea chiuvetei de bucătărie: Introduceţi sita A supapei cu dop în orificiul de scurgere al chiuvetei şi aplicaţi un strat de chit dedesubt ca inel continuu. Îmbinaţi cu şurubul B secţiunea inferioară a supapei D cu secţiunea superioară A (fixaţi în prealabil garnitura C). Ţeava de preaplin E poate fi împinsă pe înălţime şi este îmbinată cu supapa F la livrare. Conectaţi supapa de preaplin F cu şurubul G la orificiul de preaplin al chiuvetei. (Nu uitaţi garnitura H!). Introduceţi ţeava de preaplin reglabilă pe înălţime în secţiunea inferioară a supapei D. Prindeţi piuliţa olandeză I cu inelul de strângere. Montaţi şi conectaţi ulterior sifonul de canalizare.
Curăţaţi scurgerea
Etapa de lucru 10Curăţarea şi repararea scurgerilor: La înfundarea scurgerilor nu apelaţi imediat la „arsenalul chimic“. Utilizaţi o pompă de cauciuc pentru curăţarea ţevii de scurgere. Acoperiţi orificiul de preaplin pentru a evita pătrunderea de aer. Prin presiunea şi sucţiunea alternativă a pompei de cauciuc se pot desprinde depunerile. În cazurile dificile este demontat sifonul de canalizare (sifon).Materiale si instrumente de lucru:Material:

 • Chit de etanşare
 • Garnitură de scurgere/preaplin
 • Ţevi HT/etrieri/lubrifiant
 • Rozetă pentru ţeava de încălzire
 • Parchet/piese de parchet laminat
 • Silicon pentru parchet
 • Substrat de amortizare a zgomotului produs de paşi
 • Folie ca barieră antivapori

Unelte de lucru:

 • Cuţit
 • Metru pliant
 • Ferăstrău pentru metal
 • Ferăstrău de retezat şi ferăstrău pentru îmbinări la colţ
 • Creion
 • Cleşte pentru pompa de apă
 • Pompă de cauciuc
 • Pilă
 • Burete de spălare a sticlelor

Sursa: www.hornbach.ro

Loading

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.