Am ajuns si la desertul favorit de sarbatori. Cozonacul cu nuca si cacao care imbogateste mesele romanilor de Craciun si de Paste. Prajitura noastra traditionala este de fapt un fel de paine crescuta, cu lapte, oua, drojdie si indulcita cu zahar. Se adauga dupa gust cacao, nuci, stafide sau rahat.
Ingrediente:
- Pentru aluat
- faina – 1 kg
- oua – 7 bucati
- unt – 250 grame
- ulei – 100 ml
- sare – un varf
- lapte – 500 ml, caldut
- zahar – 300 grame
- esenta de vanilie – 2 ml
- drojdie – 50 grame
- Pentru umplutura
- nuci – 100 grame, miez
- cacao – 25 grame, pudra
- zahar – 100 grame
- esenta de rom – 2 ml
- lapte – 100 ml
Instructiuni:
Sa facem aluatul:
- Mai intai am pregatit maiaua. Am zdrobit drojdia cu furculita, am amestecat-o cu o lingurita de zahar, o lingura de lapte si o lingura de faina. Mi-a iesit un aluat grosut pe care l-am lasat sa creasca.
- Intr-un bol am amestecat, folosind mixerul, sapte galbenusuri cu un praf de sare si zaharul. Am amestecat pana mi-a iesit o compozitie cremoasa. Separat am batut patru albusuri spuma.
- Dupa ce a crescut maiaua am facut o mica gropita in faina (trebuie sa framantati intr-un castron mare/lighean) si am pus maiaua acolo. Am inceput sa amestec usor pana s-a inglobat cu putin faina. Apoi am adaugat treptat crema de galbenusuri, spuma de albusuri si laptele cald. Putin cate putin din fiecare pe rand pana le-am terminat.
- Am inglobat ingredientele in aluat si am adaugat untul, la temperatura camerei, esenta de vanilie si uleiul. Am framantat totul foarte bine cam 20 de minute. Aluatul trebuie sa fie destul de dens si sa nu fie lipicios. In cazul in care nu se curata de pe maini mai adaugati faina.
- Dupa ce l-am terminat de framantat bine, l-am lasat sa creasca cam 3 ore intr-un loc cald, acoperit cu un prosop. Locul cald a insemnat, la mine, bucataria cu cuptorul pornit si fara geamuri deschise.
- Pentru crema am maruntit nucile folosind doua foi de copt si sucitorul de aluat. Daca aveti o masina de macinat nuci e perfect. Nuca macinata am amestecat-o impreuna cu zaharul, cacaoa si laptele, rezultand crema cu care am umplut cozonacii.
- Am impartit toata coca crescuta in trei parti din care voi face trei cozonaci. Fiecare parte am impartit-o in doua.
- Dintr-o jumatate am rulat o foaie, lunga cam cat forma de cozonac. Foaia trebuie sa fie grosuta. Am pus pe foaie doua linguri de crema si am intins-o pe toata suprafata foii de aluat. Am rulat-o transformand-o intr-un rulou. Am procedat la fel si cu cealalta jumatate, obtinand doua rulouri pe care le-am impletit formand astfel un cozonac impletit. Am facut la fel pana am terminat cei trei cozonaci.
- I-am uns cu galbenus de ou inainte sa ii coc in cuptorul preinacalzit pentru o ora.
- Dupa ce s-au rumenit frumos i-am lasat sa se raceasca si i-am taiat. Nu ii taiati calzi pentru ca se vor cruzi.
Pofta buna!
Sursa: www.gatesteusor.ro
Sursa video: www.YouTube.com
Leave a Reply