Desi luam masa in familie adeseori, aranjarea corecta a mesei pentru o cina formala poate crea anumite dificultati.
Vesela se aranjeaza dupa o ordine logica, in sensul ca tacamurile sunt asezate pe masa din exterior spre interior, in ordinea in care avem nevoie de ele.
Tacamuri si vesela
Aranjeaza tacamurile pe masa imediat ce ai pus farfuriile si servetelele. In acest fel poti lasa o oarecare distanta intre farfurie si tacamuri.
In fata fiecarui scaun pune o farfurie suport, indicand fiecare loc cu un card de masa. Daca la masa se serveste salata, aceasta poate fi asezata peste farfuria de baza ori in locul farfuriei de paine.
Aseaza furculitele in partea stanga a farfuriei, cu furculita de salata (furculita mai scurta) in partea stanga, urmata de furculita pentru cina, in apropierea farfuriei. In partea dreapta a farfuriei se aseaza cutitul, cu lama spre farfurie. Langa cutit se aseaza o lingurita, urmata de lingura de supa, La sfarsit se aliniaza manerele tacamurilor, astfel incat acestea sa fie paralele si distantate uniform unele fata de altele.
Vesela aditionala
Se aseaza pe masa o farfurie de paine in fata furculitelor cu un cutit de unt deasupra. Urmeaza paharele de diferite dimensiuni care vor fi asezate in ordinea inaltimii de la cel mai mare la cel mai mic, incepand din dreptul cutitului. Cel mai mare pahar este de apa, urmat de paharul de vin rosu si paharul de vin alb sau alta bautura alcoolica. Servetelul se aseaza la stanga furculitei de salata, impaturit.
Bine de stiut
Masa nu trebuie sa fie ocupata niciodata cu mai multe ustensile decat este necesar la un moment dat. Pe masa nu se aseaza in acelasi timp mai mult de trei cutite si trei furculite de fiecare parte a farfuriei.
La ora desertului se pot aseza tacamurile in fata farfuriei suport, pe orizontala. Furculita se aseaza corect cu zimtii spre dreapta si lingurita cu varful spre stanga in fata farfuriei principale, in timp ce farfurioarele pentru desert se aseaza in partea dreapta a mesei atunci cand se trece la dulciuri.
Si in sfarsit, furculita pentru fructe de mare se pune in partea dreapta a cutitului. La nevoie, se aduce pe masa si un bol cu apa, in caz ca la cina se consuma peste.
Leave a Reply