Pentru majoritatea românilor, dacă spui masă de Paşti, spui obligatoriu friptură de miel. Înainte de a întâlni cuptorul, carnea de miel trebuie musai să se răcorească în baiţ (sau marinată, cum se mai spune în unele locuri). Iată reţeta:
Ingredinte
- Vin alb
- Ulei de măsline
- Usturoi (de preferat verde)
- Mentă
- Cimbru
- Un pic de busuioc
- Foi de dafin
- Piper
- Boia dulce
- Sare
Mod de preparare
-
Usturoiul se toacă în bucăţi de aprox. 0,5 cm.
-
Menta şi busuiocul se toacă mai mărunt.
-
Toate ingredientele se adaugă în vin, amestecându-se pentru omogenizare.
-
Sarea şi piperul se adaugă după gust.
Cum se pregăteşte carnea pentru friptură.
-
Cantitatea de baiţ (marinată) trebuie să fie suficientă pentru îmbăierea cărnii.
-
Se aşează carnea într-un vas, de preferinţă mai întins (vasele yena sunt excelente).
-
Se toarnă baiţul peste carne şi se trage deasupra o folie de plastic, de aluminiu ori se etanşeizează cu un capac pentru a sigila vasul şi a forţa aromele să se fixeze în carne.
-
Vasul cu carne se pune la frigider.
-
Ideal e atunci când carnea este pusă în baiţ cu o zi inainte de a fi dată la cuptor. Astfel, aveţi timp să întorceţi carnea cu câteva ore înainte de a fi dată în cuptor, pentru a fi pătrunsă cât mai bine de baiţ.
-
Dacă nu aveţi timpul necesar, lăsaţi carnea în baiţ măcar 2-3 ore.
Sursa: www.paradisverde.ro
Leave a Reply