![ajvar12](https://www.cumsafacsingur.ro/wp-content/uploads/2015/03/ajvar12.jpg)
Ajvar, este o reteta tipica bucatariei sarbesti. In Serbia, se mai numeste ” Caviarul saracului” sau ” Salata sarbeasca”. Salata aceasta a devenit cunoscuta, in Yugoslavia, dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Etimologia cuvantului ” ajvar” provine de la cuvantul turcesc „havyar” care inseamna ” caviar”.
Ajvar, poate fi servit alaturi de pljeskavica ( plescavita), carne si alte preparate din carne.
Ingrediente:
-500g ardei rosii
-250g vinete
-2 catei de usturoi
-1 ceapa
-50 ml ulei
-sare
-piper
-boia
-putin otet
Mod de preparare:
Vinetele si ardeii se vor spala si se vor pune la copt. Se pot coace pe gratar sau in cuptor. Pentru a le coace in cuptor, trebuie pusa o hartie de copt intr-o tava, se aranjeaza vinetele si ardeii in ea, iar tava se da la cuptor.
![](http://4.bp.blogspot.com/-yxnAcAtHSQc/UlFiXx1E9HI/AAAAAAAAG2Q/cagGcKH8FRw/s1600/ajvar1.jpg)
Se vor lasa in cuptor, pana cand sunt moi. Vinetele si ardeii mei au fost moi in acelasi timp, dar daca ale voastre nu vor fi moi, scoateti ce e moale si mai lasati restul pana vor fi la fel ca si cele scoate prima data.
![](http://3.bp.blogspot.com/-YNd2rQKodDM/UlFieh8pRpI/AAAAAAAAG2Y/Hh-glcNtFMI/s1600/ajvar2.jpg)
Se vor lasa o idee la racit, dupa care se vor curat.
![](http://2.bp.blogspot.com/-n7KXZ36EW_o/UlFikY37SeI/AAAAAAAAG2g/kQ2Nm0BkWEA/s1600/ajvar3.jpg)
Vinetele si ardeii se pot toca cat se poate de marunt sau se pot baga la blender. Eu am ales blenderul pentru ca imi place sa simte salata fina.
![](http://3.bp.blogspot.com/-8gNi9__9iK4/UlFiqV5PawI/AAAAAAAAG2o/6JlSHH7zq8Y/s1600/ajvar4.jpg)
Piureul rezultat se pune intr-un bol.
![](http://1.bp.blogspot.com/-XPYriszPxPw/UlFiwNFqbhI/AAAAAAAAG2w/wn-II2VRPLY/s1600/ajvar5.jpg)
Acum, se curata, se spala si se rade usturoiul si dupa, ceapa.
![](http://1.bp.blogspot.com/-T5LayIODlFA/UlFi3dLL6xI/AAAAAAAAG24/NhxfgTsLKbQ/s1600/ajvar6.jpg)
Se sezoneaza cu sare, piper si putina boia.
![](http://2.bp.blogspot.com/-qikP3yTk6RQ/UlFjAucOoLI/AAAAAAAAG3A/Q_DU97AOfo4/s1600/ajvar7.jpg)
Se adauga uleiul si se freaca bine.
![](http://2.bp.blogspot.com/-IByX418h7Wc/UlFjHZJnNxI/AAAAAAAAG3I/3FuNfVs8eJw/s1600/ajvar8.jpg)
La sfasit se adauga otet, dupa gust
![](http://4.bp.blogspot.com/-wcHluHhti7M/UlFjPkIyazI/AAAAAAAAG3Q/0qiFt-uzYzg/s1600/ajvar9.jpg)
Se poate servi imediat sau se poate conserva in frigider pentru cateva zile.
![](http://1.bp.blogspot.com/-MqyZ5o7n8SU/UlFjYY4iYyI/AAAAAAAAG3c/ByhDyskfbIk/s1600/ajvar11.jpg)
Pofta buna!!
![](http://1.bp.blogspot.com/-c-OcOnCCcDw/UlFjjHXKGeI/AAAAAAAAG3g/Z5US5ZUz04Y/s1600/ajvar13.jpg)
Leave a Reply