Cum sa aleg masina potrivita

Share
image_pdfimage_print

 

Ghid achizitie autovehicule

Cumpararea unei masini este o decizie importanta, emotionanta chiar, dar daca nu stii de unde sa incepi, poate fi descurajatoare. De aceea, am creat pentru tine acest ghid de achizitie cu multe sfaturi utile.

Pentru a gasi masina care ti se potriveste, asigura-te ca ai luat in calcul toate optiunile.

  • Ce tip de masina iti trebuie
  • Benzina sau diesel ?
  • Masina noua sau rulata ?
  • Costul exploatarii

 

CE TIP DE MASINA ITI TREBUIE

De cele mai multe ori numeroasele autoturisme din showroom te pot dezorienta si uiti de nevoile practice pentru care ai nevoie de un autoturism. Pentru a va ghida spre a face alegerea potrivita, trebuie sa va raspundeti la urmatoarele intrebari: De cat spatiu aveti nevoie? Vor fi excursii sau calatorii? Dotari de siguranta? Protejarea mediului inconjurator?

• De cat spatiu aveti nevoie. Numarul de locuri este important nu doar pentru calatoriile de zi cu zi, dar pentru a fi siguri ca bunicii sau nepotii pot veni si ei. Daca folositi in mod regulat locurile din spate, o masina cu 4 sau 5 usi va poate face viata mai usoara. Dar nu este vorba doar de numarul de locuri. Aveti nevoie de spatiu pentru caruciorul copilului? Dar pentru cusca cainelui? Pentru echipamentul de ski? Sau daca volumul de bagaje este mare, aveti nevoie de portbagaj de plafon? Sunteti pe punctul de a avea un copil? Un portbagaj mare este esential, dar este mult mai usor sa fixezi scaunul copilului cand ai o masina cu 5 usi. Si, in final, intrucat de cele mai multe ori uitam: va incapea masina in garajul tau?

• Excursii sau calatorii. Parcurgi multi km? Daca da, confortul ar trebui sa fie o prioritate. Gandeste-te la traseul cel mai des utilizat. Daca autostrada este o prioritate, atunci ar fi bine sa alegi o cutie cu 6 viteze pentru a avea o calatorie cat mai relaxanta. Conduci in oras foarte des? O cutie automata te scapa de folosirea excesiva a ambreiajului. Parcarea cu usurinta poate fi un factor daca conduci in oras. Dimensiunea este elementul cheie, dar nu ar trebui sa uiti de vizibilitatea pe spate, sau poate iei in considerare un model cu senzori de parcare. Ai nevoie de un autoturism pentru a trage o rulota sau un trailer? Daca da, ai nevoie de un motor puternic.

• Siguranta. Dotarile de siguranta tind sa fie grupate in sisteme de siguranta activa care te ajuta sa previi un accident (manevrabilitate, frane anti-blocare, sisteme de stabilitate controlate electronic) sau sisteme de siguranta pasiva care te projeteaza impotriva coliziunilor (celule de siguranta, centuri de siguranta pretensionate, airbag-uri). Dar daca ai un copil, sunt alti factori ce trebuie luati in considerare. De exemplu, pentru a monta scaunul copilului pe locul pasagerului din fata trebuie sa ai posibilitatea de a dezactiva airbag-ul pasagerului. Punctajele in cadrul testelor de inpact NCAP le poti vizualiza pe www.euroncap.com.

• Mediul inconjurator. Limitarea impactului asupra mediului inconjurator este legat atat de tipul autoturismului cat si de modul in care este folosit. Masinile de clasa mica sunt mai usoare si au un consum redus de carburant. Masinile conventionale cu transmisii automate consuma cu 10% mai mult carburant decat varianta lor cu transmisie manuala, si modele cu tractiune 4X4 sunt mai putin eficiente ca si consum decat echivalentul cu tractiune pe doua roti. Emisiile CO2 sunt un indicator important in impactul asupra mediului.

BENZINA SAU DIESEL ?
Alegerea unei motorizari pe benzina sau diesel a devenit dificila. Motoarele diesel s-au imbunatatit semnificativ, sunt mai silentioase si mai puternice, in timp ce motoarele pe benzina au suferit imbunatatiri semnificative privind consumul. In alegerea unei motorizari pe benzina sau diesel sunt cativa factori importanti pe care trebuie sa ii luati in considerare.

• Pretul de achizitie. In general, motoarele diesel sunt mai scumpe decat cele pe benzina, dar trebuie sa iei in considerare si valoarea lor mai ridicata la revanzare. Merita sa calculezi econoniile reale de carburant pe care le poti face in perioada de utlizare, pentru a vedea daca amortizeaza in timp costul ridicat de achizitionare al unui model diesel.
• Costul carburantului. Pretul motorinei si al benzinei au fluctuat de-a lungul anilor, si acest lucru poate schimba calculele de economisire anticipate.
• Service. Costurile de intretinere pentru modelele diesel sau benzina sunt aprox. aceleasi, dar motoarele diesel adesea necesita schimbari frecvente ale uleiului.
• Taxe. Taxele de drum sunt calculate conform emisiilor de CO2, si cum motoarele diesel sunt mai eficiente, emisia de Co2 este mai mica, la fel si taxele.

 

MASINA NOUA SAU RULATA ?
Este o intrebare importanta. Da, masinile noi miros minunat, dar decizia de cumparare trebuie sa fie mai mult decat atat. Lista de mai jos va ajuta.

• Noua: este cel mai nou model, sunt noi oferte de pret, o garantie noua, poti sa alegi modelul pe care ti-l doresti, o masina noua are un istoric pe care il cunosti si miroase a nou.
• Rulata: masinile rulate costa mai putin, istoricul si garantia pot fi verificate la Distribuitor, au un cost de depreciere mai mic decat masinile noi.

 

COSTUL EXPLOATARII
Costul de exploatare este unul dintre cele mai cercetate aspecte cand vine vorba de o masina noua. Sunt 3 aspecte de luat in considerare.

• Costul mentinerii masinii pe drum. Este necesar sa obtii cateva cotatii privind asigurarea masinii pe care vrei sa o cumperi. In general, cu cat o masina este mai scumpa sau mai sport, cu atat mai mari sunt costurile de asigurare. Taxele de drum sunt bazate pe nivelul emisiilor de CO2, si autoturismele care au nivel foarte scazut de emisii de CO2 au taxe de drum zero.
• Costul de exploatare al masinii. Costurile cu carburantul pot fi comparate aruncand o privire la datele privind consumul de carburant, in timp ce costurile de service pot fi estimate aruncand o privire la costurile de service generale de pe website-ul distribuitorului. Costul de inlocuire a anvelopelor depinde de marimea acestora, anvelopele mari cu profil tipic scazut fiind mai scumpe. Frecventa de schimbare a anvelopelor depinde de stilul de condus.
• Deprecierea. Deprecierea masinii in timp este unul dintre cele mai mari costuri. Costul deprecierii depinde de model. Dar, chiar si factori precum culoarea sau optiunile, pot avea influenta. Modelele populare cu atractie second hand tind sa domine cel mai bun pret al unei masini second hand.

Sursa: www.radacini.ro

Sursa foto: www.raceworld.tv

Loading

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.