Cum scăpăm de zgomotele nedorite din maşină („greierasii”)

 

Zgomotele ciudate produse de motor sau de şasiu sunt deseori enervante. Noi vă recomandăm să nu le ignoraţi. Dar ce facem cu „greieraşii” de la interior? Ei bine, pe aceştia îi putem reduce la tăcere chiar noi.

Porneşti maşina, te aşezi confortabil, dai drumul la radio şi pleci. După câţiva kilometri, volumul din difuzoare creşte şi încerci să ignori zgomotele ciudate venite din maşină. La un moment dat, te întorci către zona din spate, încercând să identifici zgomotul, dar el imediat se mută în altă zonă. Şi tot cercetezi până când renunţi, dai volumul şi mai tare şi îţi vezi de drum ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. A doua zi, la fel, a treia, tot aşa. Dar până când?

Atât timp cât pe tine nu te deranjează zgomotele de la interior nu este nicio problemă, însă drumurile pot fi mult mai relaxate atunci când nu eşti nevoit să tot întorci capul în diverse direcţii.

Suntem convinşi că de multe ori nici nu te-ai gândit că un ambalaj lăsat în spaţiul de depozitare din zona portierei poate genera atâtea bătăi de cap. Nici restul oferit de aparatele de cafea nu credeai că poate fi atât de zgomotos când este uitat în scrumieră, mai ales că tu eşti nefumător.

Să continuăm cu suportul pentru pahare retractabil şi cu capacul torpedoului. În timp, şuruburile acestora se slăbesc, iar şaibele îşi fac de cap la fiecare groapă sau denivelare peste care treci cu automobilul. De asemenea, nu trebuie să uităm nici de scârţâitul enervant generat de scaune şi de balamalele uşilor. Cu puţină unsoare (vaselină) sau cu un spray cu lubrifiant, totul se rezolvă foarte repede, iar drumurile voastre vor deveni liniştite din nou.

Şi noi urâm „greieraşii”, motiv pentru care am hotărât să oferim o serie de sfaturi în ceea ce priveşte „exterminarea” sunetelor nedorite de la interior.

În continuare am pregătit şase zone  ale automobilului care, odată cu trecerea timpului, cu siguranţă devin generatoare de „greieraşi”.

 

Nu uita sa faci curat!

Vi s-a întâmplat ca de multe ori când mergeţi în maşină să auziţi diverse sunete ciudate venind din cele mai neobişnuite locuri? Aşa-i că niciodată nu aţi avut habar de unde vin? Cel mai simplu este să verificaţi locurile de depozitare ale automobilului. |ncepeţi cu uşile şi continuaţi cu portbagajul. Aţi fi surprinşi de ce veţi găsi, iar la final, cu siguranţă, o să fiţi mulţumiţi de rezultat. Nu uitaţi nici de scrumieră. Întotdeauna acolo puteţi găsi mici „comori”.

Mai jos vă indicăm o serie de locuri care pot cauza zgomote neplăcute în timpul deplasării.

 

Încuietoarea

Manifestare:  Zgomote la pornire, la frânare la trecerea peste denivelări.

Cauză:  Veriga de blocare a încuietorii loveşte percutorul acesteia.

Rezolvare:  Pentru început curăţaţi percutorul, după care aplicaţi unsoare peste veriga de blocare. Un dezavantaj ar fi acela că vă puteţi murdări hainele, întrucât lubrifiantul va colecta praf. O alternativă ar fi acoperirea verigii de blocare cu bandă izolatoare.

tragaci portiera

Şinele scaunelor

Manifestare:  Scaunele trosnesc si au joc, mai ales pe viraje.

Cauză:  Lubrifiere insuficientă pe şinele scaunelor sau pe structura acestora.

Rezolvare:  Trageţi scaunul cu pricina cât mai în faţă posibil. Mai apoi lăsaţi-l pe spate la maximum şi curăţaţi atent şinele acestuia. Nu uitaţi să protejaţi materialul de pe scaune cu o pătură veche sau cu hârtie.

sina scaune

Cotiera

Manifestare: Când vă sprijiniţi pe cotieră aceasta trosneşte.

Cauză: Elementele de plastic se freacă între ele, mai ales atunci când se aplică o fortă asupra cotierei.

Rezolvare: Cotiera poate fi foarte uşor de stricat, de aceea vă recomandăm să umblaţi cu atenţie şi să fiţi foarte delicaţi la clemele din plastic. Acestea sunt cele care produc zgomot şi pentru remedierea problemei se recomandă ungerea lor.

cotiera practic

Bancheta spate

Manifestare: Zgomote ciudate venite din spatele habitaclului, mai ales la trecerea peste denivelări.

Cauză: Prea mult joc între trăgaciul şi veriga de blocare a scaunelor.

Rezolvare: În acest caz este simplu. Trageţi spătarul scaunelor, iar lângă veriga de blocare veţi găsi un opritor cu filet. Desfiletaţi până când jocul dintre cele două componente dispare.

bancheta spate

Cablurile electrice

Manifestare: Zgomote enervante şi bătăi sosite de sub bord.

Cauză: Cabluri electrice şI furtunaşe slăbite.

Rezolvare: De cele mai multe ori cablurile se pot desface din cleme şi pot enerva chiar şI un şofer calm. Localizaţi cu exactitate zona de unde provine sunetul, încercaţi să ajungeţi la locul cu pricina şi prindeţi cablurile cu coliere de plastic. Pentru furtunaşe, folosiţi spuma poliurentaică.

cabluri electrice

Sursa: www.auto-bild.ro