Pljeskavica sârbeascã – plescavița bãnãțeanã

Share
image_pdfimage_print
Daca reteta chiflelor pentru plescavița am postat-o saptamana trecuta aici, iata ca i-a venit randul sa punem si carnea in ea (evident, nu sunt aceleasi chifle).

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Pljeskavica – plescavita:

ingrediente reteta plescavitza, pljeskavica

  • 800 de grame de carne de vita tocata (se poate si un amestec de vita cu porc, dar maximum 20% porc si este preferabil sa folositi carne tocata in casa, data prin masina de doua ori, pentru o textura cat mai fina)
  • 1 lingurita cu varf de sare
  • 1 praf de nucsoara
  • 1 praf de piper
  • 1 ceapa mica tocata
  • 2-3 catei de usturoi (mici, unul singur daca e mare)  tocati
  • optional, alte mirodenii cum ar fi: 1 praf de chimen macinat, 1 praf de scortisoara, 1 praf de cardamom, 1 praf de coriandru – cate putin din fiecare sau doar cel pe care il preferati, pentru un gust mai aromat

Ceapa taiata marunt se caleste cu o lingura de ulei:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 2

Carnea, ceapa calita, usturoiul, condimentele se aseaza intr-un vas:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 3

Se framanta (sau se mixeaza) energic, preferabil se malaxeaza in robot, pana simtim ca a devenit compozitia ferma (10 minute la robot sunt perfect eficiente). Malaxarea carnii este absolut necesara, astfel carnea se leaga, devine pastoasa ca un aluat, fara niciun fel de adaus de ou sau fainoase.
Bila de carne obtinuta se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora, preferabil ar fi de la 2 ore in sus.
In acest timp am pregatit o salata de varza, am taiat rondele de ceapa rosie, eventual salata de rosii (se pot servi langa plescavița si maioneza si cartofi prajiti, de exemplu), iar sosurile foarte agreate de sarbii sadea sunt kajmakul (o smantana foarte groasa) si ajvarul (o pasta de ardei cu vinete) .
Bila de carne scoasa de la frigider se imparte in atatea bile mai mici, egale, cate chifle avem (sau cate portii dorim sa pregatim), apoi se aplatizeaza pe planul de lucru uns cu ulei si cu mainile unse cu ulei, pana la o grosime de 0.5 – 1 cm. (nu se va rupe, daca se respecta reteta si carnea nu e prea grasa) si se prajesc in tigaie teflonata, pe plita sau pe gratar:

Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 4

Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 5

Chiflele se taie in doua, pe orizontala si se incepe montarea plescaviței.

Ketchup:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 6Salata:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 7Carnea:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 8Mustar:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 9Rosii si inele de ceapa:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 10

Apoi se unge capacul chiflei cu ajvar – un fel de zacusca (dar nu tocmai) sarbeasca, foarte gustoasa (asta numai cand avem in casa asa ceva, daca nu, merge si un pic de maioneza facuta cu ulei de masline), se aseaza capacul peste celelalte si se consuma emitand la intervale neregulate de timp sunete de incantare.Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 11Sau, daca vrem sa mancam mai pe indelete, asezam pe o farfurie plescavița, cu tot ce ne place pe langa ea:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 12

Sursa: http://www.retetecalamama.ro

3,233 total views, 3 views today

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*