Plati online securizate – ce este PayPal si cum functioneaza

Share
image_pdfimage_print

Cuprins:

Cel mai sigur mod de a plati online este PayPal, un foarte popular serviciu de plati online securizate folosit peste hotare, insa acceptat si de cativa comercianti locali. Hai sa aflam impreuna ce face PayPal si de ce trebuie sa-l folosesti ca masura de evitare a capcanelor in cazul cumparaturilor online.

Platile online clasice cu cardul bancar sunt foarte sigure, in special daca stii cum sa selectezi magazinele de unde cumperi si daca folosesti carduri care au activat sistemul 3D Secure. PayPal este insa mai simplu si mai rapid.

Poti cumpara in siguranta in clipa in care plata cu bani cash nu este disponibila, cum ar fi situatia in care cumperi din magazinele din strainatate sau cand nu este acceptata plata ramburs, la primirea coletului.

Ce este PayPal?

Cea mai simpla analogie pentru a intelege ce este PayPal este cea cu serviciul de Internet Banking al unei banci traditionale. Interfata de administrare este accesibila exclusiv online si se poate plati cu PayPal doar pe Internet, cel putin pentru utilizatorii din afara Statelor Unite, pentru ca acestia din urma pot opta pentru emiterea unui card de debit MasterCard, pe care il pot folosi exact ca pe un card bancar tipic.

logo paypal plati securizate online

Diferenta principala intre Paypal si o banca este ca atunci cand faci o plata singurele date care ajung la vanzator sunt adresa de email si cea de livrare a bunurilor cumparate. In plus, vanzatorul este verificat in prealabil. Poti folosi chiar si adrese de email tip alias daca nu vrei ca vanzatorul sa afle adresa ta personala de email. Este eliminat astfel riscul ca baza de date cu clienti a magazinului respectiv sa fie sparta de hackeri, moment in care datele tale de card sunt expuse persoanelor rau intentionate. Ramane bineinteles mica probabilitate ca baza de date cu clienti a PayPal sa fie sparta, insa acest lucru nu s-a intamplat in cei 17 ani de la infiintarea companiei, in 1998.

Servicii similare: Google Wallet, Skrill (fost MoneyBookers), WePay

Pe langa siguranta PayPal mai are un atuu important: este foarte simplu de folosit. Este de ajuns sa introduci adresa de email a contului tau si parola pentru a plati online. Daca doresti sa transferi bani catre alte persoane este suficient sa cunosti adresa de email asociata contului PayPal a acelei persoane. Atat si nimic mai mult. Nu trebuie sa cunosti titularul contului, adresa fizica, numarul de cont sau codul SWIFT (necesar de exemplu in cazul transferurilor interbancare internationale).

Crearea unui cont de PayPal in Romania

Pana acum cativa ani acest serviciu nu era disponibil in Romania, din motive de securitate in principal, datorita problemelor cu hackerii locali care faceau ravagii pe eBay (site-ul de anunturi de mica publicitate online, pana de curand compania mama a PayPal).

creare cont personal paypal

Acesta situatie s-a schimbat din fericire si de acum orice cetatean roman isi poate deschide cont de PayPal, fie ca persoana fizica (pentru a primi, trimite bani si efectua plati) fie ca persoana juridica (pentru a adauga un foarte simplu sistem de checkout unui magazin online sau site care vinde ocazional produse sau servicii).

Servicii indisponibile in Romania

Exista doua importante servicii care nu sunt inca disponibile utilizatorilor romani. Acestea sunt:

  • Adaugarea unui cont bancar – momentan se pot adauga doar carduri de debit si de credit in contul PayPal, in vederea alimentarii acestuia sau efectuarea de plati online. Cei care detin un cont bancar in SUA sau Canada pot adauga detaliile acestui cont, in vederea retragerilor si depunerilor directe de bani.
  • Emiterea unui card de debit – cardul de debit MasterCard PayPal este disponibil doar utilizatorilor americani si permite efectuarea de depuneri, retrageri de la ATM-urile bancare si efectuarea de plati in magazinele traditionale.

Tinand cont ca aceste servicii sunt disponibile momentan doar pe continentul Nord American tind sa cred ca nu vom vedea prea curand aceste doua optiuni in conturile romanesti de PayPal, insa nu am nicio informatie concreta in acest sens.

Alimentarea contului si retragerea banilor

Odata contul creat si confirmat putem purcede la adaugarea cardurilor bancare pe care dorim sa le utilizam. S-ar putea sa fim nevoiti sa adaugam si cateva copii scanate ale unor acte de identitate (pasaport, buletin, carnet de conducere etc), pentru verificarea contului, lucru cerut de legislatia din Uniunea Europeana.

Procedura de adaugare a unui card nou este simpla, insa dureaza cateva zile din clipa adaugarii cardului pana cand in extrasul de cont al bancii apare codul de verificare (in campul de detalii al transferului), cod ce trebuie introdus in interfata de administrare. Asigura-te ce ai macar cativa lei in cont cand adaugi un cont nou, pentru ca verificarea se face prin retragerea unei sume modice de catre PayPal din contul tau, suma ce iti va fi returnata automat dupa confirmarea cardului.

adaugare card bancar debit sau credit paypal

Trebuie sa fii atent cand introduci datele cardului si adresa pe care acesta a fost emis, pentru ca aceste date vor fi verificate direct cu banca emitenta a cardului tau inainte ca acesta sa fie adaugat cu succes in contul tau.

Primesc eroare la adaugarea cardulul in cont – aceasta este o problema destul de des intalnita care poate preveni din pacate alimentarea contului si efectuarea platilor. Problema consta de obicei in refuzarea de catre banca emitenta a cardului a transferului initial de bani catre Paypal.

Motivul este simplu: cardul bancar trebuie inrolat cu 3D Secure sau trebuie facuta o cerere pentru a permite efectuarea de plati online nesecurizate (orice plata fara PIN sau parola/cod de securitate). In ambele cazuri trebuie vorbit cu serviciul clienti al bancii pentru inrolarea in sistemul 3D Secure sau autorizarea temporara a platilor fara cod de securitate.

Adaugarea cardurilor in contul Paypal este obligatorie cand vrei sa efectuezi o plata daca nu ai deja o balanta pozitiva in cont (poate ai primit bani de la un prieten). Daca vrei sa retragi bani din contul de PayPal acest lucru este posibil doar catre un card bancar confirmat in contul tau.

Util: tipurile de instrumente financiare acceptate de PayPal pentru fiecare tara in parte sunt listate aici. Urmarind acest link poti afla cu ce fel de card bancar iti poti alimenta contul, cum poti retrage banii din balanta activa si de unde poti primi bani direct in contul tau.

Cardurile verificate pot fi folosite si pentru alimentarea contului, insa nu exista beneficii reale pentru a face acest lucru, adica PayPal nu plateste dobanda la sumele din contul tau personal. Singura situatie in care aceasta practica s-ar putea dovedi utila este cea in care urmeaza sa-ti expire cardul, esti in imposibilitatea de a ridica noul card (sau nu poti astepta cateva zile pentru confirmarea acestuia) si stii ca trebuie sa faci o plata ulterior datei de expirare a cardului. Alternativ, contul poate fi alimentat si cu vouchere cadou Pay Pal.

Atat retragerea cat si depunerea banilor in contul tau Paypal poate dura cateva zile, in functie de banca emitenta a cardului pe care vrei sa-l folosesti pentru aceste tipuri de tranzactii. Din fericire platile intre conturi PayPal sunt aproape instantanee, la fel si platile online procesate prin PayPal.

Cum platesc?

Avem cont, avem card confirmat aflat in perioada de valabilitate, avem bani pe card sau in contul Paypal, deci cum platim?

Primul pas este sa identificam magazinele care accepta PayPal. Acest lucru este de obicei specificat in sectiunea “Cum platesc” si in zona de checkout, inainte de finalizarea comenzii, moment in care se poate selecta ca modalitate de plata serviciul PayPal. Mai jos am adaugat un exemplu de buton de checkout:

buton checkout with paypal

Odata apasat butonul Paypal suntem redirectionati catre pasul 2, pagina de procesare a platii, gazduita pe site-ul PayPal.com (verifica intotdeauna bara de adresa a browserului tau, unde trebuie sa vezi o adresa URL care incepe cu https://www.paypal.com).

Pe acesta pagina trebuie sa vezi clar trecute urmatoarele date: numele firmei careia ii trimiti bani, numele si descrierea serviciului pentru care platesti, totalul de plata (suma si valuta).

efectuarea unei plati paypal

In partea dreapta a ferestrei te vei autentifica cu datele contului tau Pay Pal, moment in care ajungi la pasul final, pagina unde vei vedea suma totala care care va pleaca din contul tau si vei putea selecta sursa banilor (balanta din cont sau unul din cardurile verificate).

Comanda este finalizata in clipa in care apesi pe butonul “Pay Now”. In cateva minute vei primi si un email de confirmare cu detaliile tranzactiei, mesaj care va fi trimis pe adresa asociata contului tau. Tranzactia va aparea in scurt timp si in istoricul contului.

efectuarea unei plati paypal - pasul final

Un lucru pe care nu il cunoaste foarte multa lume insa este ca se poate cumpara prin PayPal si fara a avea cont de utilizator. Aceasta optiune este activata insa de catre prestatorul de servicii, deci s-ar putea sa nu vezi aceasta optiune la unii vanzatori. In cazul in care vrei sa apelezi la aceasta modalitate de plata, vei urma aceiasi pasi ca si in cazul unei plati online cu cardul, adica va trebui sa introduci datele cardului si dupa caz, sa confirmi plata prin introducerea codului 3D Secure, o masura de securitate suportata si de Pay Pal.

Absolut toate tranzactiile efectuate prin PayPal sunt securizate dupa algoritmi automati ce trimit orice tranzactie suspecta operatorilor, care vor verifica manual validitatea acesteia si o vor accepta sau refuza.

Banii tai sunt in siguranta, ca si in cazul tranzactiilor online cu cardul, PayPal oferind in plus pentru majoritatea bunurilor si serviciilor necorespunzatoare returnarea integrala a banilor, inclusiv cheltuielile de transport. Deci iti primesti banii inapoi fie ca este vorba de o inselatorie sau de o neatentie din partea vanzatorului. Serviciul se numeste “Buyer Protection”, iar termenii si conditiile le gasesti aici, insa ce trebuie stiut este ca poti depune o plangere in 180 de zile de la data efectuarii tranzactiei, timp suficient pentru a incerca sa rezolvi problema in mod amiabil.

Intrebari uzuale

Voi incheia cu cateva raspunsuri la intrebari importante, pe care cred ca trebuie sa le stii:

1 – Pot plati in valuta cu card in lei?

Da. Se pot face plati in valuta diferita de cea a contului de card sau a balantei din cont. Inainte de finalizarea platii prin PayPal ti se va afisa cursul de schimb valutar si suma exacta care va pleca din contul tau. Cand adaugi bani in contul tau ti se va crea automat un nou cont virtual cu acea valuta, daca este diferita de valuta principala a contului.

In pagina principala a contului tau vei vedea cati bani ai din fiecare tip de valuta si totalul in valuta principala a contului (conversie la cursul valabil in acest moment). Conversiile se fac automat in momentul in care platesti, insa poti face si conversii manuale, daca doresti, direct din interfata de administrare.

2 – Ce fac daca nu am suficienti bani in balanta PayPal sau pe card?

Un alt serviciu inedit, indisponibil in cazul platilor traditionale (cash sau card), este cumularea banilor din mai multe surse pentru a strange suma totala de plata. Voi incerca sa exemplific acest serviciu, pentru a putea fi inteles mai usor: ai de platit 100 EUR, in contul de PayPal ai doar 50 EUR disponibili, insa ai si un card verificat, in RON, pe care mai sunt 300 lei, iar cursul PayPal RON:EUR este 4.5. Pentru finalizarea tranzactiei se vor lua cei 50 EUR din balanta online plus inca 225 lei de pe cardul tau in lei. Frumos, nu?

3 – Ce comisioane percepe PayPal?

Cel mai important lucru pentru tine, ca si cumparator, este ca nu platesti niciun comision cand cumperi online folosind PayPal. Poti de asemenea trimite/primi bani de la prieteni sau membri ai familiei fara sa platesti comisioane suplimentare (utilizand tot bani din contul PayPal). Daca trimiti banii sau alimentezi contul folosind un card de debit sau credit vei achita un comision fix de 3.5% plus 0.35 EUR. Ca vanzator vei plati intre 1.9 si 3.4% plus 0.35 EUR pentru fiecare tranzactie, in functie de valoarea acesteia. Aici gasesti mai multe detalii despre comisioanele percepute.

Ai platit cu PayPal pana acum? Nu ezita sa ne spui cum ti s-a parut aceasta experienta mai jos, in sectiunea de comentarii. Astfel ii ajutam si pe cei care au inca teama sa faca plati online cu cardul, deci nu ezita sa trimiti acest articol celor interesati.

Sursa: reduceri.co

Loading

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.